Bonda (Bajji)

Bonda strengthens and supports muscular development.  When eaten in moderation, it is easy to digest and good for all constitutions. It is recommended to be consumed as a side dish once a week along with rice, dosa or chapati. When phlegm disorders are present, do not consume too frequently. Use a small pot for frying in batches as this reduces the amount of oil needed and less will be discarded at the end. Āyurveda strongly recommends using fresh oil when frying.  Once the frying process is done, it is recommended to discard the oil.

Bonda (Bajji)

Preparation 30 minutes

40 Pieces

Ingredients 

2 medium-sized potatoes, cut into thin rounds – ⅛ inch thick

For the batter 

1 cup/140g bengal gram flour (chickpea flour)

1 heaped tsp rice flour

¾ heaped tsp fine rock salt

½ heaped tsp chilli powder – depending upon one’s preferred level of spice

¼ heaped tsp turmeric powder

A pinch asafoetida powder

½ heaped tsp cumin seeds

2 Tbsp peanut oil 

1½ cups/375ml water

For frying 

1½ cups/375ml peanut or vegetable oil

 

Preparation 

1.  In a medium bowl mix all dry ingredients together.

2.  Heat 2 tablespoons of oil until smoking, add to the dry ingredients (the oil should be heated well for a crispy bonda.) Combine use a spoon, then using your fingers, until smooth.

3.  Slowly add water, beginning with 1 cup, mixing with your hands, until the batter becomes pasty and resembles a similar consistency of dosa batter.  Let sit for 15 minutes.

Frying

4.  For rinsing your hands after each dipping, have a bowl of water and a colander for finished bonda pieces.

5.  In a heavy-small pot, heat the oil to 180/350F. Test the oil with small batter-coated scraps – if they bubble up and float, it’s ready.

6.  Dip 5 – 6 pieces of potatoes into batter. Keeping them thick with batter, picking up with your fingers and carefully but swiftly, lower them from all sides of the pan into the oil.

7.  Fry until lightly golden on one side, about 1 – 2 minutes (Avoid flipping too early as the batter will separate from the potato.) Flip pieces and cook until golden and crisp, about 1 – 2 minutes. Repeat, flipping 3-4 times until fully fried. Don’t overcrowd the pan.

8.  Remove from the oil with a slotted spoon and place in the colander. Repeat with the remaining pieces. For proper digestion serve immediately.

Serve

Once weekly, as a side dish to lunch-time meal.

Variation

Bonda can also be made from green pepper or chuchu. Cooking times will vary.

 

BONDA (Bajji)

Esta receita fortalece o corpo e é bastante útil para desenvolver a massa muscular.

É adequada para todas as constituições e de fácil digestão – se consumida em quantidades moderadas.

É recomendado o seu consumo como acompanhamento 1x/sem. Não deve ser consumido frequentemente por quem sofre de distúrbios de muco.

Acompanha bem com arroz, dosa, chapatis ou rottis.

Esta receita pode ser confecionada com batata, pimento verde e chuchu. O tempo de fritura varia consoante o vegetal utilizado.

Recomenda-se o uso se uma frigideira pequena de forma a reduzir a quantidade de óleo necessário – evitando no final um grande desperdício de óleo. A Aiurveda aconselha vivamente a usar o óleo uma única vez. Após utilização deitar fora.

As medidas são sempre em colheres cheias excepto se mencionado o contrário.

SERVE 3-4 PORÇÕES
(25-30 peças)

INGREDIENTES
2 batatas tamanha médio

INGREDIENTES PARA A MASSA
1 chávena/140 gr farinha de Bengal Gram (farinha de grão)
1 colher de chá de farinha de arroz
3/4 colher de chá de sal-gema(Himalaias)
1/2 colher de chá de chili em pó
1/4 colher de chá de curcuma em pó
Uma pitada de assa-fétida
1/2 colher de chá de sementes de cominhos
2 colheres de sopa de óleo de amendoim (o óleo deve ser bem aquecido para uma textura crocante)
1 1/2 chávena/375 ml óleo vegetal/amendoim

PREPARAÇÃO
Lave, descasque e corte as batatas em rodelas de 0,30 cm. Reserve e prepare a massa.
PREPARAÇÃO DA MASSA
Numa taça média junte todos os ingredientes secos e misture bem.
Aqueça as 2 colheres de sopa de óleo até o fumo sair quente e adicione aos ingredientes secos. Use uma colher para misturar e depois use os dedos para desfazer quaisquer grânulos que surjam.
Adicione a água em pequenas quantidades e vá mexendo com as mãos até a massa ficar cremosa (semelhante à consistência da massa da dosa).
Deixe repousar 15 min (não é obrigatório).
FRITE AS BATATAS:
Disponibilize uma taça com água para lavar as mãos após mergulhar as batatas e um escorredor para colocar as mesma após fritura.
Aqueça o óleo numa frigideira. Teste o óleo colocando um pouco do preparado da massa – se reagir de imediato e flutuar os óleo está pronto.
Mergulhe 5-6 pedaços de batata na massa e coloque gentilmente dentro do óleo (tenha em atenção manter a batata totalmente coberta pela massa ao colocar dentro do óleo). Evite encher demais a frigideira.
Frite de uma lado até ficar dourado (1-2 min) e vire a batata fritando a novamente até ficar dourado. (Vai virando 3-4 vezes). Remova do óleo e disponha no escorredor.
Sirva de imediato como acompanhamento da refeição principal.

Para uma digestão adequada, recomenda-se que seja comida ainda quente – 15-30minutos após confeccionada.

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