Carrot Halva

Carrot Halva is tasty, healthy and keeps the mind calm. It can be used in any season, by all constitutions and is especially good for semi-fasting days. It may be consumed, twice a week as part of a full meal. Three – four teaspoons of Carrot Halva is the recommended amount in one serving. If recovering from a cough, consume with first meal. Carrot Halva is best prepared with sugar rather than jaggery and finely grated carrot. 

As per Indian tradition, it is recommended to start and finish the meal with a sweet. It opens up the digestive tract and facilitates digestion and the sweet taste is associated with the bliss experience.  

 

Carrot Halva

Preparation – 30 minutes

4 small servings

Ingredients

1 large/140g carrot, finely grated (1 tightly packed cup)

¼ cup/60ml ghee 

½ cup/100g light brown sugar 

¼ cup/20g shredded dried coconut

2 pinches fine rock salt

Voggarane

2 Tbsp ghee

10 – 15 cashew nuts, cut in half

10 – 15 almonds, cut in thirds

¼ cup/40g raisins

6 – 8 pods of cardamom (½ tsp)

Preparation

1.  Remove the hard shell from the cardamom and grind the small black seeds into powder in a mortar and pestle. Measure out the remaining ingredients and set aside.

2.  Over medium-high heat, add ghee in a skillet, add the carrot, sugar, coconut and salt.

3.  Stir continuously for 8 – 10 minutes until all the liquid from the carrots has evaporated. Turn off the heat, set aside.

Voggarane

4.  In a small pan over medium heat, add ghee, cashews and almonds, fry stirring constantly until golden-brown in colour – approximately 5 minutes.

5.  Stir in the raisins, fry for 1 -2 minutes, until raisins puff up.

6.  Add the voggarane to the sweet carrot-mixture and sprinkle in the ground cardamom, mixing well.

“Carrot Halva is very simple, very easily made and the best. It goes very well with idli, dosa, chapati, pongal, upma, it goes well with all items!”.  ~ Ganapati Āarya

 

CARROT HALVA

Esta receita é saborosa, saudável e mantém a mente calma.

Pode ser usada em qualquer estação do ano e é particularmente boa para dias de semi-jejum.

É adequada a todas as constituições 2 vezes por semana, como parte integrante de uma refeição principal

3-4 colheres de chá é o recomendado para servir uma porção.

Para quem se encontra a recuperar de tosse é melhor ser consumida na primeira refeição do que ao final do dia.

Sugere-se o uso de açúcar em vez de jaggery, visto que interfere no sabor e na consistência da receita.

“Carrot Halva é muito simples de fazer. Acompanha muito bem com idli, dosa, chapati, pongal, upma” – Ganapati Aarya.

As medidas são sempre em colheres cheias, excepto se mencionado o contrário.

SERVE 4 PEQUENAS PORÇÕES

Tempo de preparação: 30 min

INGREDIENTES
• 1 chávena/140 gr de cenoura finamente ralada
• 1/4 chávena/60 ml de ghee – dividido
• 1/2 chávena/120gr de açúcar mascavado
• 1/4 chávena/20gr de coco seco finamente ralado
• 2 pitadas de sal-gema (Himalaias)
TEMPERO
• 2 colheres de sopa de ghee
• 10-15 cajus
• 10-15 amêndoas
• 1/4 chávena/40gr de passas de uva
• 6-8 vagens de cardamomo

PRÉ-PREPARAÇÃO
1. Lave, descasque e rale a cenoura finamente (com o lado mais fino do ralador).
2. Corte os cajus em 2 e as amêndoas em 3 pedaços.
3. Retire as cascas do cardamomo e triture a vagem (1/2 colher de chá em pó).
4. Meça os restantes ingredientes e reserve.
PREPARAÇÃO
1. Numa frigideira média, aqueça o ghee em lume médio-alto.
2. Adicione a cenoura, o açúcar, o coco ralado e o sal. Mexa constantemente durante 8-10 minutos – até o liquido das cenouras evaporar.
3. Desligue o lume e reserve.
4. Prepare o tempero:
4.1. Aqueça uma pequena caçarola em lume médio e coloque as 2 colheres de sopa de ghee, os cajus e as amêndoas cortadas – agite a caçarola até ficarem dourados – 5 minutos (poderá ter de baixar o lume 2 minutos após colocar os frutos secos para evitar queimá-las).
4.2. Adicione as passas e frite por mais 1-2 minutos, até incharem ligeiramente.
4.3. Adicione o tempero ao preparado de cenoura, polvilhe com o cardamomo e misture bem.
Delicie-se!

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