Chapati

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Chapati is easy to digest and suitable for all constitutions. Combine chapati with an equal amount of; palya, gojju, tovve or fruit to encourage digestion and ease elimination. For yoga practitioners meditating longer periods of time, this is an ideal food. Chapati are excellent for semi-fasting days and recommended as travel food, due to keeping longer. Chapatis can be made with or without oil, or ghee.  Chapatis made with ghee are best consumed warm and support one’s physical and mental health to the fullest extent. When made with oil, chapati is tasty and healthy while maintaining their softness once cooled. Atta is the traditional flour used, a granular flour milled from soft Indian wheat that yields very tender chapati.  If atta is available it is recommended, otherwise, a combination of ⅓ cup whole wheat and ⅔ cup white flour work well. Experiment with flours from your area to discover which works best.

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Preparation – 30 minutes

Makes 5 chapati

Ingredients 

1 cup/130g flour ( white &  whole wheat)

¼ tsp fine rock salt

2 Tbsp/30ml melted ghee

¼ cup/60ml hot water (or enough for a kneadable dough)

all-purpose flour for rolling out

Chapati dough 

1.  Combine the flour, and salt – mix.

2.  Add ghee and hot water (depending on flour, you may need to add more water).

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2.  Knead, adding water if needed, a teaspoon at a time, to create a tender dough.

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3.  Knead until smooth and does not stick to the hands – approximately 5 minutes.

4.  Divide dough into 5 portions and shape into a ball – set aside, covered. 

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5.  Working with one ball at a time, flatten slightly into a disk and flour both sides.

6.  Roll into a very thin, almost transparent circle with a rolling pin – approximately 7-inches.

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7.  Set aside covered with a towel, and repeat with remaining balls.

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Cook the chapati 

8.  Preheat skillet or non-stick pan (tava) over medium heat. Once hot, cook chapati until bubbles begin to appearing – approximately 1 minute.

9.  Flip and cook until tiny brown spots appear underneath – 30 seconds.

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10.  Flip twice more for 30 seconds each side. Stack, and cover the chapati as you continue to cook.

Once familiar with the process – chapati is quick, easy and enjoyable to make!

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Serve

Once – twice a week, with chutney, pickle, tovve, sambar or palya.  Suitable during the midday meal, in all seasons.

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CHAPATIS

Chapati é um excelente alimento para os dias de semi-jejum (dias em que usa muito pouca comida). É fácil de digerir, contudo é sempre recomendado acompanhar com as mesma quantidade de vegetais: palya, gojju, tovve ou fruta para auxiliar a digestão e facilitar o funcionamento intestinal.

Pode ser consumido em todas as estações do ano, a qualquer altura do dia e por todas as constituições. Para os praticantes de ioga que tencionam meditar por longos períodos de tempo é o alimento certo.

É adequado para levar em viagens visto se conservar por longos períodos.

Existem várias variedades de chapatis: chapati sem gordura, chapati com óleo e chapati com ghee. Quando feito com ghee suporta na totalidade a nossa saúde física e mental.

É aconselhado comer quente porque ao arrefecer endurece. O chapati feito com óleo também é saboroso e saudável e permanece suave durante mais tempo mesmo arrefecendo.

Tradicionalmente é feito com Atta –uma farinha granulada moída de trigo indiano que origina chapatis muito macios. Se conseguir comprar este tipo de farinha seria o ideal.

Nesta receita vamos usar a combinação de 1/3 chávena de farinha de trigo integral & 2/3 chávena de farinha branca (para uma textura mais fofa e menos dura).

Também pode usar farinha de trigo integral (peneirada para remover os farelos maiores). Pode ser necessário algumas tentativas até acertar com a farinha do seu país residente.

Sirva com sambar ou palya.

As medidas são sempre em colheres cheias excepto se mencionado o contrário.

Faz 5 chapatis

INGREDIENTES

• 1 chávena/130 gr de farinha (2/3 chávena branca & 1/3 de chávena de integral)
• 1/4 colher de chá de sal
• 2 colheres de sopa/30 ml ghee
• 1/4 chávena/60 ml de água quente

PREPARAÇÃO

1. Numa taça larga:
1.1. Coloque a farinha e o sal. Misture.
1.2. Verta o ghee e mexa. Adicione a água quente e mexa. Misture bem os ingredientes secos e húmidos!
1.3. Usando as mãos amasse e adicione água se necessário (juntando colher de chá a colher de chá) para fazer uma massa tenra.
1.4. Amasse (5 min.) até a massa estar suave e brilhante e não pegajosa ao dedos.
1.5. Divida a massa em 5 porções iguais/faça 5 bolinhas e reserve tapado.

2. Espalme a bolinha e passe os 2 lados pela farinha. Amasse (com um rolo da massa) até ficar um circulo quase transparente com 18 cm de diâmetro. Tape com um pano e repita para as restantes bolinhas.

3. Pré-aqueça uma frigideira (anti-aderente) em lume médio. Quando estiver quente (é importante estar quente) adicione um chapati e deixe durante 1 min – até aparecer bolhas na superfície.

4. Vire e cozinhe até aparecer umas manchas castanhas do lado em contacto com a frigideira – 30 seg.

5. Vire 2x por 30 seg em cada lado. No total virar 4-5x.

6. Empilhe e tape os chapatis enquanto cozinha os restantes.

Sirva assim que estiver pronto.

Quando feitos regularmente o processo torna-se familiar, fácil, simples e divertido de fazer.

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