Immune Building Kaṣāya

Kaṣāya is appropriate for all constitutions in all seasons and is recommended one – three times a day. It helps maintain the digestive fire and builds immunity by balancing the doshas.

 

Preparation time – 15 minutes

1 serving

 

Ingredients

1 cup/250ml water

1 tsp heaped coriander seed

1 tsp heaped cumin seed

⅛ tsp flat turmeric powder

10 – 15 holy basil leaves or 1-inch thin slice ginger

1 tsp sugar or jaggery

1 – 4 Tbsp milk

 

Preparation

1.  Add water, coriander, cumin, turmeric and holy basil (or ginger) – bring to boil, then reduce to maintain a rapid simmer – 15 mins or until reduced by half.

2.  Turn off heat, add jaggery and milk – to taste.

3.  Strain before serving slightly cooled.

 

KAṢĀYA PARA FORTALECER O SISTEMA IMUNITÁRIO

A Kaṣāya é adequada para todas as constituições, equilibra a energia vāta, pitta e kapha ou tridhātu sāmya.

Preparation 15 minutes

Serves 1

INGREDIENTES

1 cháv./250ml água

1 c.chá cheia de sementes de cominhos

1 c.chá cheia de sementes de coentros

⅛ c.chá rasa de açafrão

10 – 15 folhas de tulsi ou um pedaço fino de gengibre.

1 c.chá de jaggery ou açúcar mascavado  – a gosto

1 – 4 c.sopa de leite

PREPARAÇÃO

1.  Junte a água, os cominhos, os coentros, o açafrão e o tulsi (ou gengibre) – deixe levantar fervura e depois reduza a lume brando 15 min ou até reduzir a quantidade pela metade.

2.  Desligue o lume, junte o jaggery e o leite – a gosto.

3.  Coe antes de servir. Sirva ligeiramente arrefecido.

SERVIR

Uma a três vezes ao dia, em qualquer estação do ano.

 

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