Kaseri Bāth (Sweet Upma)

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Kaseri Bāth is highly recommended for Yoga practitioners. It calms the mind and keeps it fresh. Kaseri Bāth is suitable for all constitutions.

Depending on the type of sugar used, the taste and colour may vary.

Kaseri Bāth (Sweet Upma)

Preparation 30 minutes

Serves 8 – 10 small servings

Ingredients 

1½ cups/350mL warm water

1 pinch saffron (15 threads)

1 cup/250ml ghee (liquid)4V7A3453_1980x1297

10 cashew nuts, cut in half

10 almonds, cut into thirds

1 cup/170g medium-ground semolina (ravā)

¼ cup/40g raisins

3 medium-sized/200g bananas, sliced in 1 cm pieces

¼ tsp fine rock salt

1½ cups/300g light brown sugar – as per desire

6 cardamom pods (½ tsp)

Preparation 

1.  Steep saffron threads in warm water for 15 minutes. Remove the hard shell from the cardamom, and grind the small black seeds to a coarse powder. Measure out the remaining ingredients.  Set aside.

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2.  Over a medium heat, pour ghee into a medium-sized skillet, add almonds, cashews and semolina.

3. Stir continuously for 10 minutes, or until cashews have turned golden-brown.

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4.  Pour in saffron water, add raisins, banana and salt – stirring continuously for 3 minutes.

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5.  Add sugar, continue stirring for 2 – 3 minutes, or until sugar has dissolved.

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6.  While stirring, once the kaseri bāth has thickened and starts to pull away from the pan – it’s ready. Turn off the heat, stir in the cardamom powder, mix well.

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7. Allow the kaseri bāth to rest for 1 minute to allow the flavours to deepen. Serve warm.

 

Serve

Twice a week, during the day with upma or idli.

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KASERI BATH (SWEET UPMA)

É especialmente recomendado para praticantes de Ioga.

Acalma e refresca a mente. Pode ser usado por todas as constituições.

Kaseri bath pode ser servido como parte da refeição principal e é especialmente recomendado que se sirva com Upma ou Idli. É melhor servido quente.

Dependendo do tipo de açúcar usado o sabor e a cor podem variar.

As medidas são sempre em colheres cheias excepto se mencionado o contrário.

Serve 8-10 porções pequenas

Tempo de preparação 30-35min.

INGREDIENTES

• 1 1/2 chávena/350 ml água morna
• 1 pitada de açafrão em fio (aproóx. 15 fios)
• 6 vagens de cardamomo
• 3 bananas médias cortadas:1cm. (apróx. 200g)
• 10 cajus
• 10 amêndoas
• 1 chávena/165 gr semolina de trigo
• 1 chávena/250 ml ghee
• 1/4 chávena/35 gr passas
• 1/4 colher de chá de sal
• 1 1/2 chávena/300 gr açúcar mascavado claro (menos doce coloque 1 chávena/a gosto)

PREPARAÇÃO

1. Coloque o açafrão de molho na água morna por 15 min. (Enquanto prepara os restantes ingredientes).

2. Corte as bananas, corte as amêndoas em 3, corte os cajus em 2. Remova a casca ao cardamomo e triture as vagens num almofariz. Prepare os ingredientes.

3. Em lume médio aqueça uma frigideira com o ghee, as amêndoas cortadas, os cajus cortados e uma chávena de semolina.

4. Mexa sem parar 10 min. ou até os cajus dourarem.

5. Adicione a água do açafrão, as passas, as bananas e o sal. Mexa continuadamente 3 min.

6. Acrescente o açúcar (após 30 seg. ficará macio e liquido e depois endurecerá ligueiramente). Mexa continuadamente 2-3min ou até o açúcar de dissolver.

7. Quando o Kaseri Bath começar a engrossar e a despegar da frigideira está pronto! Desligue o lume.

8. Adicione o cardamomo e misture bem.

9. Deixe assentar por 1 min para avivar os sabores.

Sirva quente!

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