This dish supports all constitutions and the digestion process. It nourishes the body and is tridhātu sāmya, balances all three dosha.
Moong Dāl Sambar with Green Beans
Preparation – 45 minutes
Serves 4
Use heaped measurements except when stated otherwise.
Ingredients
½ cup/100g whole moong dāl (green gram)
8 cups water – divided
2½ cups/275g green beans
1½ tsp fine Himalayan rock salt
2 tsp jaggery
⅓ cup coriander leaves, chopped
Sambar-coconut paste
2½ tsp Sambar powder – moderately spiced
½ cup dried shredded coconut
½ -1 tsp tamarind paste
Voggarane
2 tsp ghee
½ tsp mustard seeds
⅛ tsp asafoetida powder
12 – 15 curry leaves
Preparation
1. Chop green beans into small uniformed pieces and measure out the remaining ingredients – set aside.
2. Wash dāl until water runs clear, drain, add 7 cups water, bring to boil, then reduce heat to maintain a rapid simmer, uncovered for 15 minutes.
3. Add beans and simmer until soft and the dāl has broken down – 30 minutes.
4. Turn off the heat – add salt and jaggery.
Sambar- coconut paste
5. In an upright blender, place coconut, sambar powder, tamarind paste and the remaining 1 cup water.
6. Blend into a smooth paste – 1 minute.
7. Add paste to dāl. Swish blender clean using the liquid from the dāl.
Voggarane
8. In a small pan over medium heat, heat ghee, add mustard seeds; when seeds turn grey and pop, turn down heat, add asafoetida and curry leaves – fry for a few seconds, swish or stir pan to fry spices evenly.
9. Add to sambar, simmer for a few minutes.
10. Add coriander, turn off heat and let sit for 5 minutes to allow flavours to develop. Taste, adding tamarind, jaggery or salt, if needed.
Serve
With rice, dosa, chapati or rotti. When serving with rice, add extra water. Suitable morning or evening, in all seasons.
Variation
- Use seasonal vegetables – as a guideline, beetroot, cabbage and beans are best used by themselves, carrot and capsicum can be combined with other vegetables. Mixing too many vegetables may result in an unsuitable taste.
- Replace whole moong with split moong or toor dāl.
MOONG DAL SAMBAR WITH GREEN BEANS
Esta receita pode ser confeccionada com os vegetais da época.
Como sugestão de vegetais (principais) temos a beterraba, a couve e o feijão. A cenoura e o pimento podem ser usados com outros vegetais (vegetais complementares).
A mistura de muitos vegetais altera o sabor do sambar. Em vez do feijão mungo (whole moong dal) pode-se usar feijão mungo partido (green gram) ou lentilhas amarelas (toor dal).
É adequada para todas as constituições e pode ser consumida em todas as estações do ano em qualquer altura do dia. Equilibra as 3 energias (Vata, Pitta, Kapha).
O sambar pode ser comido com arroz, dosa, chapatti ou poori.
As medidas são sempre em colheres cheias excepto se mencionado o contrário.
Serve 4 porções
INGREDIENTES
• 2-3 chávenas/275 gr de feijão verde
• 1/2 chávena de feijão mungo (whole moong dal)
• 8 chávenas de água – dividida
• 11/2 colher de chá de sal fino (Himalaias)
• 2 colheres de chá de açúcar mascavado/rapadura/jaggery
• 2 1/2 colheres de chá de sambar (sabor suave)
• 1/2 chávena de côco ralado
• 1/2 – 1 colher de chá de pasta de tamarindo
TEMPERO
• 2 colheres de chá de ghee
• 1/2 colher de chá de sementes de mostarda preta
• 1/8 colher de chá de asafoetida
• 12-15 folhas de caril
• 1/3 chávena de coentros frescos
PREPARAÇÃO
1. Lave e corte o feijão –verde em pedaços. Meça e separe as especiarias. Reserve.
2. Lave o feijão mungo com água e até a água correr limpa. Adicione 7 chávenas de água e deixe levantar fervura em lume alto. Baixe ligeiramente o lume (mantendo uma cozedura rápida). Não tape a panela pois permite eliminar as impurezas e os desequilíbrios energéticos. Deixe cozer até o feijão amolecer e abrir – 30-40min.
A meio do tempo da cozedura junte o feijão-verde.
3. Desligue o lume e junte o sal e o açúcar.
4. Numa liquidificadora triture durante 1 min. o côco ralado, pasta de tamarindo, sambar e 1 chávena de água (pasta de sambar-côco).
5. Junte a pasta de sambar-côco ao feijão e volte a deixar levantar fervura. (Use o liquido do feijão para aproveitar as sobras da liquidificadora).
6. Prepare o tempero
6.1. Aqueça o ghee em lume baixo numa pequena panela. Quando derretido acrescente as sementes de mostarda preta (deixe estalar bem) e adicione a asafoetida e a folhas de caril. Frite por 1 min.
7. Junte o tempero ao feijão e deixe cozer em lume brando por uns minutos.
8. Prove e ajuste o sal, tamarindo ou o açúcar.
9. Acrescente as folhas de coentros frescos no final.
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