Moong Dāl Juice (Green Gram Juice)

4V7A6387_1980x1297

Healthy for all constitutions, this juice eliminates constipation, reduces heat in the body and keeps both the body and mind cool and calm. Balances vāta and pitta. For those suffering from kapha imbalance, consume with the main meal, alternatively add a pinch of black pepper powder to reduce kapha. Can be consumed in all seasons.  In Winter, it is recommended not to consume more than twice a week, while in Summer it may be consumed 3 times a week.

mung dhal juiceMoong Dāl Juice (green gram juice)

Pre-preparation – 10 hours

Preparation – 5 minutes

Serves 4 – 6

 

Ingredients 

½ cup/100g whole moong dāl (green gram)

¾ cup/150g brown sugar/jaggery

4 cups/1-litre water

3 cardamom pods (¼ tsp)

Pre-soak

1.  Soak dāl overnight in water, 10-12 hours.

2.  Rinse and drain – set aside.

soaked mung dhal4V7A2559_1980x1297

Preparation

3.  Grind cardamom seeds to a coarse powder. Set aside.

4.  Blend dāl, cardamom, sugar and water on high speed for 1 minute or until smooth.

5.  Enjoy 1 – 2 glasses (200-300ml).

4V7A2564_1_1980x12974V7A2575_1980x1297

4V7A6382_1980x1297-2

MOONG DAL JUICE (GREEM GRAM JUICE)

Mantém o corpo e a mente frescos e calmos. Elimina a obstipação e reduz a temperatura do corpo.
É bom para todas as constituições e equilibra as energias Vata&Pitta.
Pode ser consumido em todas as estações do ano. No inverno não consumir mais do que 2x/sem e no Verão 3x/sem..
Para quem sofre de desequilíbrios da energia Kapha pode ser consumido como parte integrante da refeição principal ou como alternativa pode-se juntar uma pitada de pimenta preta (em pó) para reduzir a energia Kapha.

1-2 copos podem ser consumidos de uma só vez.

INGREDIENTES

• 1/2 chávena de whole mung dal (feijão mungo)
• 3/4 chávena açúcar mascavado/jaggery
• 4 chávenas de água
• 3 vagens de cardamomo (1/4 colher de chá)

PRÉ-PREPARAÇÃO

• Lave o feijão e cubra com 3 chávenas de água. Deixe demolhar 10-12h durante a noite.
• Lave e escorra o feijão mungo demolhado e reserve.

PREPARAÇÃO

1. Remova as vagens do cardamomo e triture a pó grosseiro. Reserve
2. Numa liquidificadora adicione o feijão demolhado, cardamomo, açúcar e água. Triture a uma velocidade alta durante 1 min ou até ficar completamente suave.

Verta para um copo e saboreie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.